Категорії розділу

Міні-чат

Вітаю Вас, Гість · RSS 27.04.2024, 00:20

Головна » 2011 » Листопад » 17 » ПРЕЗЕНТАЦІЯ РОМАНУ ВОЛОДИМИРА ЯВОРІВСЬКОГО
13:17
ПРЕЗЕНТАЦІЯ РОМАНУ ВОЛОДИМИРА ЯВОРІВСЬКОГО

ПРЕЗЕНТАЦІЯ РОМАНУ ВОЛОДИМИРА ЯВОРІВСЬКОГО

 

Посеред листопада, в суботу 12-го дня, у залі періодики Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського народний депутат України і письменник презентував свій  новий роман «Найдовша ніч Президента». Оскільки до читачів периферії книга іще не дійшла, автор змушений був переповісти коротко сюжет твору, його основні композиційні лінії, а також познайомив власним читанням із окремими сторінками маленького роману, написаного цього року протягом чотирьох місяців лютого-квітня у Києві в перервах поміж політичними подіями, в яких Володимир Яворівський, як відомо, бере активну участь.

Про що твір? Всі події, давні й недавні, крутяться довкола ночі, в яку президент країни, який відбув першу свою каденцію, очікує результатів повторного голосування. Чого тільки не згадується керівникові держави у цей напружений період: закохана юність, політичне сходження, зневіра в електораті, зрада найближчого оточення… Іншими очима, жіночими, подано вірність і страждання зневаженої в молодості сусідки, яка шукає стежки до знаменитого земляка, колишнього коханця…

Автор не сумнівається, що читач вгадуватиме в головних героях нинішніх відомих політичних діячів України Ющенка, Януковича, Тимошенко… Але це художній твір, в якому багато домислу, роману передує застереження: «Знаю, вам хочеться впізнаваності. Застерігаю: все тут вигадано. Крім факту виборів».

Враженнями про прочитаний роман поділився письменник Василь Бондар, контроверсійні питання ставив гостю з Києва літературознавець професор Василь Марко, технологією створення презентованої книги цікавився молодий науковець Віталій Крижанівський, було багато інших небанальних запитань. І ще довго читачі не відпускали письменника після закінчення презентації. Книг явно не вистачило для бажаючих їх придбати, тому Володимир Олександрович пообіцяв привезти їх до кінця року, аби в Кіровограді презентувати також художній фільм, створений недавно за його новелою «День переможених».

Кіровоград став третім після Києва і Львова містом, де представив читачам останній свій роман Володимир Яворівський. Повідавши про те, що вже написані перші сторінки нового твору як продовження «найдовшої ночі».

 

ЮВІЛЕЙНЕ ПРЕМІЮВАННЯ

 

У перших числах лютого, як завше, наступного року вручатимуть дипломи лауреатам обласної літературної премії імені Євгена Маланюка. Днями журі премії затвердило вісім претендентів на здобуття почесного звання, це відомі в степовому краї письменники, публіцисти, перекладачі (за трьома номінаціями) Наталя Бідненко, Юлія Гладир, Анатолій Загравенко, Антоніна Корінь, Броніслав Куманський, Сергій Піддубний, Олег Попов, Оксана Шпирко. Два місяці, до середини січня, триватиме у пресі обговорення творів, визначення найдостойніших.

Днями книгу «Поезії» в актовій залі обласної бібліотеки представила Оксана Шпирко: звучали вірші в авторському й акторському виконанні, лунали пісні на слова претендентки, про творчість поетеси говорили колеги Антоніна Корінь, Валентина Кондратенко, Василь Бондар.

Прийдешнє відзначення лауреатів премії імені славетного земляка проводитиметься вдесяте. На засіданні журі було схвалено видати наступного року антологію «Іменем Євгена Маланюка», до якої ввійдуть твори, біографії та бібліографія 25 лауреатів.

б.устимів

Переглядів: 2132 | Додав: literary | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
зв'язок з нами - literarylifekirovohrad@gmail.com  Літературний сайт Рукопис літературна Україна Студія Микола Джеря   Дух Волі - суспільно-політичне інтернет-виданняУкраїнські традиціїУкраїнська книга Просвіта Голод